skip to Main Content

STUDIETUR d. 5. - 9. SEPTEMBER 2018

35 glade medlemmer af Visuelt Forum tog til Berlin i 5 fem dage og var på 4 tegnestuer,
2 grafiske værksteder, 2 museer, 1 paneldebat, 1 mini-workshop og 2 rundvisninger i byen og ved Berlinmuren.

Visuelt Forum siger tak til vores værter og sponsorer:

STUDIETURSOPGAVEN

Visuelt Forum skal afrapportere til både Ophavsretsfonden og DJ’s Internationale pulje, som begge støtter vores studietur økonomisk.

Afrapportering foretages af de tre grupper.

I hver gruppe udpeges dagens Instagram-master: En deltager som har en Instagram-konto, og ved hvordan det virker med både foto-upload + skrivning af billedtekst.

Gruppemedlemmerne mailer det fede snapshot (med billedtekst) til gruppens Instagram-master, som efterfølgende lægger det online.

Følg studieturen på #tag via Instagram!

Under kyndig vejledning fik jeg lagt et billede op!

Der kom fint liv på #vifberlin18 som dagene gik

DELTAGERNES EVALUERING:

Byvandring med COGalleries

Første punkt på programmet var en byrundvisning i vores kvarter. Forsinkelser med fly og bus gjorde starten på studieturen lidt kaotisk, og så gik det ellers over stok og sten med en tur på små 10 km. i Prenzlauer Berg og Mittes undergrundskultur.

Visuelt Forum studietur i Berlin

Det var en god måde at se noget af byen på. Det hele blev lidt hektisk på grund af vores forsinkede ankomst. Men jeg synes jeg fik meget ud af turen med vores kvindelige guide. Også selv om hun sagde at vi havde alt for lidt tid. Turen varede normalt flere timer. Men det var nu fint med den afsatte tid.

DELTAGERNES EVALUERING:

The Infographics Group

Første tegnestuebesøg var hos den store infografiktegnestue Infographics Group med ca. 42 ansatte og store kunder som Lufthansa. De bor flot og lyst på Kurfürstendamm 194 med en skøn tagterrasse.

Nicolas Borquin præsenterede bla. deres arbejde med redesign af Lufthansas infografik og kunne fortælle, at de hyrer 3-4 nye folk hver måned.

Visuelt Forum studietur i Berlin
Visuelt Forum studietur i Berlin
Infographics Group, Berlin

Fedt med en lidt anden teknisk vinkel på infografik med brug af script + lidt nørderi ud i identitetselementer!

DELTAGERNES EVALUERING:

Das Buchstabenmuseum

Et orgie i store, gamle bogstaver og neonskilte under højbanen i huleagtige rum. Museet er stiftet af frivillige og bogstavelskere, og der var virkelig kulturhistorie at hente bag de røde metalporte.

Det var dagens særlige fund – et sted man næppe ville have set på egen hånd. Fantastisk personligt og nørdet engagement fra den svenske guide.

DELTAGERNES EVALUERING:

BASIC09

En mindre tegnestue med et lille mødelokale i en baggård i Kreuzberg – med et serigrafiværksted som nabo og samarbejdspartner. Vi hørte bla. om, hvordan de som unge grafikere havde igangsat og gennemført en kulturfestival i Sydtyskland, hvor den ene kom fra.

Fedt at høre om deres projekter og hvordan det hele var startet med et enkelt selvinitieret projekt. Meget inspirerende og opløftende.
Fedt at se at det kan lade sig gøre, for grafiske designere selv at bestemme en linje for deres virke og tillade sig selv at sige nej til jobs, der ikke passer ind.

DELTAGERNES EVALUERING:

EPS51

De to stiftere af denne mindre tegnestue fortalte levende og engageret bla. om udfordringerne med at typografere på flere sprog i sammen publikation – og med flere alfabeter og læseretninger. De delte mange gode overvejelser om typografi med os.

eps51a Berlin

Igen mega inspirerende og ærligt og dejligt nørdet om arabisk typografi. Hey – hvornår har man sidt haft en samtale om hvorvidt en avis skal vende op og ned eller forfra og bagfra med billeder på den anden led. FEDT!

DELTAGERNES EVALUERING:

P98A

Tysk designs grand old man Erik Spiekermann var med til at stifte dette skønne værksted til dyrkelse af blysats, gamle trykmaskiner og smukke, nye bøger i store, lyse lokaler i en baggård på Potsdamer Straße. Der var mulighed for selv at prøve at trykke, og der blev brugt meget tid på at undersøge og diskutere P98a’s fine bøger.

mmmm duften af papir og tryksværte. Hvad var der ikke at elske?

DELTAGERNES EVALUERING:

RIXDORFER DRUCKE

Tysklands ældste og stadigt aktive kunstnerkollektiv med typo/grafiske kunstværker på væggene, en gammel trykmaskine og masser af spændende sager i arkivskufferne. Desværre havde vores rundviser glemt aftalen, så efter en kort intro fra P98a gik vi selv på opdagelse i gemmerne.

Visuelt Forum studietur i Berlin
Visuelt Forum studietur i Berlin

Det var fint at se, men vi mødte jo ikke originalerne, så det var mere maskineriet, skufferne med bogstaver og plakaterne på væggen.

DELTAGERNES EVALUERING:

EDENSPIEKERMANN

Moritz, som præsenterede Edenspiekermann, klarede præsentationen i stiv arm en overrumplende fredag eftermiddag. Der var gået lidt kludder i vores aftale, men vi fik en effektiv indføring i et af Tysklands – og Europas – store, kommercielle bureauer med en fantastisk udsigt over byen.

Visuelt Forum studietur i Berlin

Her blev jeg lidt skuffet, men jeg havde også forventet mig allermest af dette besøg på selveste Herr Spiekermanns kontor. Det hele var nok lidt uheldsramt og vores kontakt på stedet var ikke verdens bedste formidler. Måske var vi også ved at være lidt trætte på det tidspunkt?

DELTAGERNES EVALUERING:

Sammlung Boros

Kunstsamlerparret Boros har placeret dele af deres übermoderne samling i en gammel bunker fra 2. verdenskrig. Vi fik en grundig rundvisning i tre grupper, og det var en stor oplevelse af se og høre om dette meget specielle udstillingssted. Det har tidligere været afhøringscentral, tekstillager, sydfrugtlager og technoklub med dark room, stoffer og grafitti.

Kendte ikke til dette museum – helt igennem unikt!

DELTAGERNES EVALUERING:

Panel-debat: 3 lokale berliner-designere giver råt for usødet

Ariane Spanier, Franziska Veh og Tobias Rechsteiner arbejder alle i Berlin med grafisk og digitalt design, branding og skriftdesign. De tre lokale designere delte ud af deres erfaringer i en spændende paneldiskussion.

Os deltagere kunne konkludere, at der generelt ikke er den store forskel på at være designer i henholdsvis metropolen Berlin og i Danmark. Hverken som fastansat, freelancer, ung eller ældre…

Fra salen blev der spurgt ind til både arbejdsvilkår, løn og freelance-indkomst, og her svarede panelet ganske ærligt, at de alle lever på indtægter, som ikke er ekstraordinære.

På spørgsmålet om “faglig organisering og fagligt fællesskab” for visuel formidling i Berlin meldte panelet pas.

Visuelt Forum studietur i Berlin
Visuelt Forum studietur i Berlin
Visuelt Forum studietur i Berlin

Godt og meningsfuldt indslag, som måske kunne danne skole. De delte virkeligt ud af deres erfaringer i Berlin. Det var fascinerende at møde individer uden den professionelle maske.

Ærgerligt at designere i Berlin ikke har et fælles forum, hvor man kan mødes som konkollegaer!
Det trænger de sq til 🙂

DELTAGERNES EVALUERING:

Lower East

Lower East i en baggård i Kreuzberg bliver drevet af to danske designere, som arbejder som reklamefotograf, kogebogsskribenter, madentusiaster og meget andet i deres skønne studie. Det var en virkelig personlig madoplevelse og en passende afslutning og festmiddag på studieturen.

En fantastisk kombination af grafisk design og restaurant – det havde jeg ikke tænkt fandtes 🙂 Maden var ok, omgivelser, stemning, hjerterum og alle de dejlige mennesker der deltog, løfter det selvfølgelig til et 10-tal

DELTAGERNES EVALUERING:

East-Side-Gallery

Karina Bjerregaard viste rundt og fortalte historien om East-Side-Gallery og sit eget bidrag – HIMLEN OVER BERLIN/HEAVEN NO. 7/7 üBER BERLIN – på verdens største udendørsgalleri og en af Berlins helt store turistattraktioner. 

Det skulle jo ses med privat guide og anekdoter nu chancen bød sig. Dejligt varmt, ømme fødder og som at være der selv! Tak for det 🙂

DELTAGERNES EVALUERING:

Studieturen alt i alt

Hvad synes du om studieturen som helhed?

DELTAGERNES EVALUERING:

Rigtig godt tilrettelagt studietur, mange spændende steder samt skøn afslutningsmiddag. Dog lidt for få pauser på egen hånd – der var kun søndag formiddag.

Hvad synes du om programmet som helhed?

DELTAGERNES EVALUERING:

Alsidigt og godt! Savnede måske en enkelt hands-on-ting mere … noget med lidt mere interaktivitet, som vi smagte lidt af hos P98A. Fx en workshop eller en lille gruppeopgave?

Back To Top

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Der en Cookie på denne site!!! Denne småkage er absolut ufarlige og efterlader IKKE personlig information, som kan misbruges af webmaster!

Luk